Ekolojik Köy
Doğal kaynakların tükenişi, iklim değişikliği ve buna bağlı gelişen doğal felaketler, hızlı nüfus artışı, artan kentleşme ve sosyal eşitsizlik son yıllarda yüksek seviyelere ulaşmıştır. Bu ekolojik problemler hem doğanın hem de insanın yaşamını tehdit etmektedir.
Bu problemlere karşılık çözüm olarak, çok boyutlu özelliğiyle fark yaratan ekolojik köyler, insanın barış içinde uyumlu bir yaşamı gerçekleştirmek üzere ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerini çevreyle bütünleştirdiği, doğal yaşamın ve organik tarımın gerçekleştirildiği bir yerdir. Kendi kendine yetebilen insan toplulukları oluşturma hedefiyle, hem insanın ekolojik ayak izini azaltmak, hem de toplumsal düzeni sağlamak, gelir ve yaşam düzeyleri açısından görülen adaletsizliği ortadan kaldırmak konusunda çözüm üretmektedir.
Ekolojik düzeni korumak, doğaya uygun yenilenebilir enerji kullanımı, daha temiz toprak, hava, su kullanımını sürdürmek, daha kaliteli yaşam standartları oluşturmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak adına ekolojik köylerin önemi gün geçtikçe artmaktadır.
Küresel Ekolojik Köyler Ağı
Küresel Ekoköyler Ağı- Global Ecovillage Network-GEN 1995 yılında İstanbul’da Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen 2. Habitat toplantısından sonra kurulmuştur. Bu ağın Amerika, Asya ve Avrupa birimleri bulunmaktadır. GEN ekolojik yerleşkelerinin kurulması, korunması, sürdürülmesi, sosyal ve doğal çevrelerini oluşturmaları, canlandırmaları konularında paylaşımlar ve destekler vermektedir. GEN’in 47 tam üyesi 110 destekleyici üyesi bulunmaktadır.
Türkiye de ise GEN’e üye olan ekolojik köylerin güncel sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte Üye olan ekolojik köyleri şöyle sıralayabiliriz;
Dünyada Ekolojik Köy Uygulamaları
Ithaca Ekoköyü – ABD, Govardhan Ekoköyü – Hindistan, Findorn Ekoköyü – İskoçya, Sieben Linden Ekoköyü – Almanya ve Solheimar Ekoköyü – İzlanda diye sıralanabilir.
Bu ekolojik köyler, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği, biyolojik atık su arıtma sistemi, geri dönüşüm, yerel organik gıda üretimi, sürdürülebilir ekonomi, kapsamlı karar alma süreçleri gibi alanlarda oldukça gelişme göstermiştir.
Türkiye'deki Ekolojik Köy Uygulamaları
Latif Yalçıner Çiftliği – Erzincan, Birecik Doğaevi – Şanlıurfa, Ormanevi – Çanakkale, Gağgı Çiftliği – İzmir, Marmariç Ekolojik Yerleşimi – İzmir, Knidia Çiftliği – Muğla, Foça Ekolojik Köy – İzmir, Hindiba Doğa Evi – Bolu diye sıralanabilir.
Türkiye’deki ekolojik köylerin bir kısmı kapatılmış, bir kısmı içinde ufak girişimler dışında ciddi bir adım atılmamıştır.
Bu bağlamda öncelikli hedefimiz;
Ekoköy yaklaşımının, bütüncül ve çok yönlü çözüm üretme adına uygun bir metodoloji uygulanması, günümüz medeniyet anlayışına radikal bir eleştiri getirerek, tüketim kültürünün ve medeniyetin mekansal yansıması olarak kent çözümlerini yetersiz olduğu fark edilmesine yol açtığını söylemek mümkündür.
Orbiba Robotics olarak, Ekolojik Köy kurmuş veya kurmak isteyen girişimcilerimizin yenilenebilir enerji ile çalışan , karbon ayak izi minimal, küçük robot platformları ile organik tarımın devamlılığını sürdürmelerine katkı sunmak istiyoruz. Ve bu kapsamda Ekolojik Köyleri en önemli paydaşlarımızdan biri olarak kabul ediyoruz.
Tarım Analisti/ Toprak Ekosistem Mühendisi
BÜŞRA ÖZER
Kaynaklar
Gökmen, İ., (2012). https://yesilgazete.org/
Yıldız, S. 2016. Çevre Bilinci ve Eko-Kent Planlanması: Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi Örneği, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006, Ankara, s.39
Walker, L., (2005). Ecovillage at Ithaca: Pioneering a Sustainable Culture. NewSociety Publishers, Canada.
Kılıç, D., (2019). https://obs.hkmo.org.tr/ Dünya’da ve Türkiye’de Ekolojik Köy Uygulamaları.
https://life.kelesler.com/2020/09/10/eko-koyler-yeni-bir-yasam-tarzi-icin-umut-oluyor/
https://www.plumemag.com/ekokoy-nedir-ulkemizdeki-ekokoy-girisimleri/