LiDAR: Elektronik Dünyasının Gözü
Bu blog yazımızda Lidar sensörünün ne olduğunu ve bu sensörü ultrasonik sensörden farklı kılan özelliklerini anlattıktan sonra Lidar sensörünü kullanacağımız zaman sahip olacağımız avantajlar ile dezavantajlarından bahsedeceğiz.
Uzun hali ile “Işın Algılama ve Mesafe Ölçümü” olan Lidar, lazer darbeleri kullanarak nesnelerin mesafesini ölçebilen bir sensördür. Mesafe ölçümü, vericiden gönderilmiş olan ışının cisimden yansıyarak alıcıya varış süresini ışık hızı ile çarpıp elde ettiği sonucu ikiye bölerek yapılmaktadır. Lidar sensörü, 3 Boyutlu haritalama, çevre izleme, otonom araçlar ve çevre analizi gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
1960’lı yıllarda Lidar kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte atmosferik araştırma ve mesafe ölçümü için kullanılmaya başlandı. Halkın ise bu sensöre güveni ancak 1971 tarihinde Apollo 15 görevinde ayın yüzeyi bir Lidar ile haritalandıktan sonra gerçekleşti. Günümüzde ise çeşitli alanlarda Lidar sensörü aktif bir şekilde kullanılmakta.
Lidar Sensörü ile Ultrasonik Sensör Arasındaki Farklar
Lidar Sensörünün Avantaj ve Dezavantajları
Lidar’da Önemli Maddeler
Tarım Alanında Lidar’ın Başlıca Kullanım Alanları
Lidar’ın Genel Kullanım Çeşitleri
Solid State Lidar sabit bir lazer kaynağı kullandığı için dönen bir mekanik parçaya sahip değildir ve bu sayede daha dayanıklıdır. Bu Lidar daha çok endüstriyel robotlar’da veya güvenlik sistemlerinde kullanılmaktadır.
Ancak Katı Hal Lidar sınırlı bir görüş açısına sahip olduğu gibi de Surround Lidar sensörüne göre daha düşük çözünürlüklü tarama yapmaktadır.
Avantajları
Dezavantajları
Dönen bir parçaya sahip ve 360 derecelik bir görüş açısı ile tarama yapabilmektedir. Birden fazla lazer hüzmesine sahip olduğu için aynı anda farklı yönleri tarayabiliyor. Özellikle Otonom araçlarda aracın etrafındaki nesneleri tespit etmek için kullanılmakta.
Surround Lidar ise Solid State Lidar’a göre daha maliyetli bir sensör. Aynı zamanda sahip olduğu mekanik parçaların farklılığından ötürü daha ağır ve büyük.
Avantajları
Dezavantajları
Otonom araçlarda, Lidar sensörlerinin sahip olduğu avantajlar bu sensörlerin kullanımının tercih edilmesinde önemli bir rol almaktadır. Bu sensörlerin hızlı tarama ve yüksek veri akışına sahip olması sayesinde 3 Boyutlu tarama, engel tespiti, konum tespiti ve haritalama gibi özellikleri kullanarak otonom sürüşü zorlu şartlarda da gerçekleştirmeyi kolaylaştırmaktadır. Orbiba Robotics olarak biz de en gelişmiş teknolojileri kullanarak tarım alanında sunabileceğimiz çözümler ile ilgili aktif çalışmalar yürütmekteyiz.
Jr. Full Stack Developer
HÜSEYİN SÜSLÜ
KAYNAKLAR