+908503089154
Çifte Havuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad. Kuluçka Mrk. A1 Blok No: 151/1c İç Kapı No: B34 Esenler / İstanbul
Top
Mikrodenetleyici Nedir?
12 Temmuz 2023 10:37

Mikrodenetleyici Nedir?

Bir mikroişlemci birliklerine ilave olarak, ortak bellek alanlarını kullanan, saldırganlarla uzaklaşmak çevre birimlerin yayılması ile ortaya çıkan yapıya mikrodenetleyici denir. Denetim teknolojisi gerektiren uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanmış olan mikrodenetleyiciler, mikro işlemcilere göre çok daha basit ve ucuzdur.

Bu cihazlar, hem işleme işlevselliği hem de dijital, analog veya elektromekanik bileşenlerle çevik, duyarlı etkileşim gerektiren gömülü uygulamalar için optimize edilmiştir.

Mikroişlemci Nedir?

Mikroişlemci, işlemci ana işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir. 

Mikroişlemci, ana işlem birimindeki kelime boyutunun (word size) 32 bit ten 4 bit e düşürülmesiyle doğmuştur. Böylece, ana işlem biriminin mantıksal devrelerinin transistörleri tek bir parçaya sığdırılabilmiştir. 

Bir veya daha çok mikroişlemci, tipik olarak bir bilgisayar sisteminde, gömülü sistemde ya da bir mobil cihazda ana işlem birimi olarak görev yapmaktadır.

Mikrodenetleyici Ve Mikroişlemci Arasındaki Farklar

Mikroişlemci yalnızca bir Merkezi İşlem Biriminden(Central Processing Unit-CPU) oluşurken mikrodenetleyici, tümü tek bir çipe entegre edilmiş bir CPU, Bellek, G/Ç içerir.

  1. Mikroişlemci bilgisayarlarda kullanılırken mikrodenetleyici gömülü bir sistemde kullanılır.
  2. Mikroişlemci, RAM, ROM ve diğer çevre birimlerine arabirim sağlamak için harici bir veri yolu kullanır, diğer yandan Mikrodenetleyici, dahili bir kontrol veriyolu kullanır.
  3. Mikroişlemciler Von Neumann modelini temel alır Mikro denetleyiciler Harvard mimarisini temel alır.
  4. Mikroişlemci, üretmek için çok sayıda işlemle karmaşık ve pahalıdır, ancak mikrodenetleyici, üretmek için daha az işlemlerle ucuz ve basittir.
  5. Mikroişlemci ve Mikrodenetleyici arasındaki temel fark, Mikroişlemcinin yalnızca bir Merkezi İşlem Biriminden oluşmasıdır, oysa Mikrodenetleyicinin tümü tek bir çipe entegre edilmiş bir CPU, Bellek, G/Ç içerir.
  6. Bu seçimlerin her ikisi de iyidir. Ancak, hangisini kullanmamız gerektiği gereksinimlerine bağlıdır. Mikrodenetleyiciler çoğunlukla çamaşır makineleri, kameralar, güvenlik alarmları, klavye denetleyicileri vb. gibi küçük uygulamalar için kullanılırken, Mikroişlemci Kişisel Bilgisayarlarda, karmaşık endüstriyel denetleyicilerde, trafik ışıklarında, savunma sistemlerinde vb. kullanılır.

    Mikrodenetleyiciler Ne İşe Yarar?


    Mikroişlemcinin kullanımı ve mikroişlemcili sistemin tasarımı mikrodenetleyicili sisteme göre hem daha masraflı hem de daha karmaşıktır. Mikrodenetleyicili bir sistemin çalışması için elemanın kendisi ve bir osilasyon kaynağının olması yeterlidir. Mikrodenetleyicinin ihtiyaç duyduğu önbellek ve giriş çıkış birimi bir yonga içerisinde bulunmaktadır. Ancak mikroişlemcili bir sistemde önbellek harici olarak bulunur.

    Mikrodenetleyici Mimarileri

    1. Von Neuman Mimarisi
    • Program kodları (komutlar) ve veriler aynı

    bellek biriminden tek bir yoldan alınıp işlemciye

    getirilir.

    • Önce komut getirilir, daha sonra veri alınıp

    işlenir.

    • Bu mimaride gecikmeler mevcuttur.

    1. Harvard Mimarisi
Son eklenen bloglar
10 Aralık 2024 14:15


22 Şubat 2024 19:51


13 Kasım 2023 17:11


iletişim Bilgileri
Adres :
Çifte Havuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad. Kuluçka Mrk. A1 Blok No: 151/1c İç Kapı No: B34 Esenler / İstanbul
Telefon :
+908503089154
Telefon 2 :
+908505223403
Email :
info@orbibarobotics.com