Bir mikroişlemci birliklerine ilave olarak, ortak bellek alanlarını kullanan, saldırganlarla uzaklaşmak çevre birimlerin yayılması ile ortaya çıkan yapıya mikrodenetleyici denir. Denetim teknolojisi gerektiren uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanmış olan mikrodenetleyiciler, mikro işlemcilere göre çok daha basit ve ucuzdur.
Bu cihazlar, hem işleme işlevselliği hem de dijital, analog veya elektromekanik bileşenlerle çevik, duyarlı etkileşim gerektiren gömülü uygulamalar için optimize edilmiştir.
Mikroişlemci Nedir?
Mikroişlemci, işlemci ana işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.
Mikroişlemci, ana işlem birimindeki kelime boyutunun (word size) 32 bit ten 4 bit e düşürülmesiyle doğmuştur. Böylece, ana işlem biriminin mantıksal devrelerinin transistörleri tek bir parçaya sığdırılabilmiştir.
Bir veya daha çok mikroişlemci, tipik olarak bir bilgisayar sisteminde, gömülü sistemde ya da bir mobil cihazda ana işlem birimi olarak görev yapmaktadır.
Mikrodenetleyici Ve Mikroişlemci Arasındaki Farklar
Mikroişlemci yalnızca bir Merkezi İşlem Biriminden(Central Processing Unit-CPU) oluşurken mikrodenetleyici, tümü tek bir çipe entegre edilmiş bir CPU, Bellek, G/Ç içerir.
Mikrodenetleyiciler Ne İşe Yarar?
Mikroişlemcinin kullanımı ve mikroişlemcili sistemin tasarımı mikrodenetleyicili sisteme göre hem daha masraflı hem de daha karmaşıktır. Mikrodenetleyicili bir sistemin çalışması için elemanın kendisi ve bir osilasyon kaynağının olması yeterlidir. Mikrodenetleyicinin ihtiyaç duyduğu önbellek ve giriş çıkış birimi bir yonga içerisinde bulunmaktadır. Ancak mikroişlemcili bir sistemde önbellek harici olarak bulunur.
Mikrodenetleyici Mimarileri
bellek biriminden tek bir yoldan alınıp işlemciye
getirilir.
işlenir.
Piyasadaki Mikrodenetleyiciler
Tüm devre üzerinde; hafıza, giriş/çıkış sistemleri, bu işlemcilerin birçok uygulama içinde, gömülü olarak doğrudan (tek başına), mikroişlemcilere göre çok daha basit ve ucuz arabirim teknikleriyle, kontrol amaçlı olarak kullanılmalarını sağlar.
Robotikte Mİkrodenetleyiciler
Mikrodenetleyiciler televizyon, radyo, otomobil, cep telefonu, bilgisayar, hobi elektroniği ve sayısız daha birçok alanda kullanılmaktadırlar.En büyük kullanım alanları gömülü sistemlerdir. Elektronik devrelerde işlerin manuel olarak değil, belli bir döngüde yer alan komutlara göre işleyebilmesi için kullanılan mikrodenetleyiciler, robotik çalışmalarda da sıklıkla kullanılmaktadır.
Orbiba Robotics olarak yapacağımız projelerde kullanılabilmesi için en iyi mikrodenetleyici seçmek ve kendi kontrol kartlarımızı üretmek önemli bir konudur.Kullanıcılar için üretilen bu kontrol kartlarıyla yapılan ürünlerin kullanılabilirliği,uygun fiyatlı olması ve kalitesinin yüksek olması amaçlanmaktadır.
CTO-Chief Technology Officer MURAT CAN DEMİRAL Kaynaklarhttps://www.ozgurakin.com.tr/download/5-Mikroislemciler_ve_Mikrodenetleyiciler.pdf
https://devreyakan.com/mikroislemci-ve-mikrodenetleyici-arasindaki-farklar/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Mikroi%C5%9Flemci
http://www.aydiner.gen.tr/index.php/arduino-uno/
http://www.baskent.edu.tr/~btezcan/courses/EEM332/MIKRODENETLEYICILER.pdf