Öncelikle organik tarımda, sentetik gübreleri, pestisitleri ve hormonları kullanmayan daha çok doğal pestisit, hayvan gübreleri, yeşil gübre ve bununla birlikte ekin nöbeti kullanılarak yapılan bir tarım yöntemidir. Organik tarım yapılmasının temel amacı; çevre kaynaklarını, kirletmeden insanlara, biz insanlar için ve doğa için yararlı olan hayvanlara ve organizmalara zarar vermeyen, doğal flora ve faunanın korunmasını sağlayarak insanoğlunun uygulamalarıyla bozulan ‘‘ toprak- bitki-hayvan’’etkenlerinin ekolojik ilişkilerini güçlendirmek ve son olarak da toprağın biyolojik ve mineral yapısını korumaktır. Tabi bunlarla birlikte organik tarımın bize sağladığı birçok avantajı vardır. Kısaca bu avantajlara değinecek olursak; organik tarımla sera gazları azaltmasıyla dünya için çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Diğer bir yandan ise; toprak erozyonunu önlemektedir. Bunlar gibi bizim için çok önemli avantajlar sağlamaktadır. Dezavantajları çok azdır. Bu dezavantajlarından bir tanesi de organik tarım yeni yeni revanşa girdiği için klasik tarıma oranla daha az yapılmaktadır. Bu nedenden ötürü tüketicinin isteklerini karşılamaya bilir. Fakat bize sağladığı avantajları fazla olduğundan dolayı dezavantajları çok fazla önem arz etmemektedir.
Organik Tarımın Dünyadaki Gelişimi
Dünyada nüfus hızla arttığı ve buna oranla organik tarım sektörüne yönelik olarak tüketicinin de talebi artmaktadır. Tüketicilerin ihtiyacını karşılamak amacıyla organik tarıma yönelen birçok çiftçi olmuştur.Daha sonra dünyadaki tüm organik tarım hareketlerini bir çatı altında toplamak ve düzenlemek amacıyla IFOAM teşkilatı kurulmuştur.
Organik tarım çalışmaları ilk kez İngiltere’de başlamıştır. Günümüzde ABD, Kanada, Avustralya, Japonya ve Avrupa Birliği gibi gelişmiş ülkelerde iç pazarında sürekli artış gösteren organik ürünlerin gelişimi bu gelişmiş ülkelerde olmaktadır.
Organik tarımda öncü kıtalar toplam tarıma oranı ile Okyanusya (%35) ve Avrupa (%23) .
Organik Tarımın Türkiye’deki Gelişimi
Ülkemizde organik tarıma 1980’li yılların ortalarından itibaren Avrupalı organik tarım firmalarının öncülüğünde sözleşmeli tarım sistemi ile ihracata yönelik olarak kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve fındık üretimiyle başlanmıştır.
İlerleyen yıllarda ürün yelpazemizde genişlemeler olmuş; sert kabuklu ve kuru meyveler, dondurulmuş meyve ve sebzeler, yaş meyve ve sebzeler, baharat ve bakliyat üzerine de üretim ve ihracatımız başlamıştır. Bunların yanı sıra gülsuyu, gülyağı, zeytinyağı, pamuk ve tekstil ürünleri üretim ve ihracatı da hız kazanmıştır.
Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de organik tarım yapan işletme sayısı 2010 yılında 11179 iken, 2021 yılında 40984’ e çıkarak 3,4 oranında artış göstermiştir.
Organik Tarımın Gelecek Projeksiyonu
Son yıllarda dünya gıda piyasasında organik üretim metodlarıyla yetiştirilmiş ürünlere talep hızla artmakta olduğu görülmektedir. Günümüze kadar uygulanan sistemler, tüketicilerin besinlerin güvenirliği konusunda giderek artan hassasiyetleri ve dünyadaki tüm çevre tahribatına ilişkin endişelerin etkisiyle klasik tarımdan uzaklaşarak organik tarıma yönelmektedirler.
Organik tarım da daha fazla insan işgücüne ihtiyaç duyulduğundan dolayı üreticilerin çoğu organik tarım yerine teknolojik olarak gelişen klasik tarıma yönelmektedir. Bu nedenden dolayı organik tarımda teknolojik gelişmelere yer vererek organik tarım yapacak olan üreticileri yapacakları üretimde daha rahat ve kolay bir şekilde üretim gerçekleştirebilmeleri sağlanmalıdır. Bizde Orbiba Robotics olarak bu dezavantajı organik tarım için küçük robotlar üreterek bir avantaja çevirmek istiyoruz.
Tarım Analisti / Bitki Ekosistem Mühendisliği
DİLEK KOKUŞ
KAYNAKÇALAR
https://www.researchgate.net/publication/322145073_Turkiye'de_Organik_Tarim_ve_Gelecegi
https://www.ecas.com.tr/turkiyede-organik-tarim
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/388779
https://www.researchgate.net/profile/Kursat-Demiryurek/publication/271522354_Organik_Tarim_Kavrami_ve_Organik_Tarimin_Dunya_ve_Turkiye'deki_Durumu_The_Concept_of_Organic_Agriculture_and_Current_Status_of_in_the_World_and_Turkey/links/54cb557f0cf22f98631e7b92/Organik-Tarim-Kavrami-ve-Organik-Tarimin-Duenya-ve-Tuerkiyedeki-Durumu-The-Concept-of-Organic-Agriculture-and-Current-Status-of-in-the-World-and-Turkey.pdf
https://www.slideshare.net/mutlu123/organik-tarim
file:///C:/Users/oem/Downloads/DUNYA_DA_VE_TURKIYE_DE_ORGANIK_TARIMIN_EKONOMIK_AC%20(1).pdf